Jobb életminőség


A korai beavatkozás elősegíti a mozgásszervi betegséggel együtt élőket állásuk megtartásában, így aktív munkaerőként értéket teremthetnek.

„Már 35 éve élek együtt a reumatoid artritisszel, de három évvel ezelőtt úgy döntöttem, ideje a betegségemet a munkám részévé tenni. Pszichológusként és betegtanácsadóként műhelyfoglalkozások keretében, illetve személyes tanácsadással segítek másoknak megbirkózni különféle betegségeikkel, beleértve a reumatoid artritiszt, rákot és szklerózis multiplexet is.”

Cristina (Svájc)

A betegek általában először háziorvosukhoz fordulnak fájdalmas panaszaikkal, akinek a korai felismerés és azonnali hatékony kezelés érdekében a beteget reumatológus szakorvoshoz kell irányítania. Amennyiben rheumatoid arthritis, vagyis sokízületi gyulladás áll fenn, a reumatológus általában methotrexát kezelést, (ún betegségmódosító terápia) esetleg szteroid kezelést javasol, a beteg felvilágosítása és tornájának megtanítása mellett.

A betegség előrehaladása korai diagnózissal és kezeléssel megállítható, a rehabilitáció sikerrel folytatható, amely a lehető legkisebbre csökkenti a rheumatoid arthritis okozta hátrányokat, javítva ezzel az érintettek aktív társadalmi szerepeinek megőrzését.

Bizonyos esetekben (kifejezetten agresszív betegség progresszió esetén, ha a betegségmódosító terápiák gyors felépítése sem hatékony) a beteg kezelését ún biológiai terápiával folytathatják arra kijelölt jól felszerelt centrumokban (lásd Centrumok listája).
Így amennyiben a betegséget sikerül korán felismerni, az idővel kialakuló deformitások megelőzhetőek, a beteg munkaképessége megőrizhető.

A kezeléssel a betegek jobb életminőséget kapnak, integrálódnak a társadalomba, és innentől kezdve már nem költséget jelentenek a társadalom számára, hanem aktív munkaerőként értéket hoznak létre.