A mozgásszervi betegségek hatása a magyar munkaerőre


A mozgásszervi betegségek jelentős hatással vannak a munkaképességre, nem csupán az egyénére, de az ország teljes munkaerejére is. Hatással vannak a termelékenységre és a magyar munkavállaók tömegeinek munkaerőpiaci részvételére. A rendelkezésre álló adatok arra utalnak, hogy

  • a mozgásszervi betegségek teszik ki a munkavégzéshez kapcsolódó egészségi problémák nagy részét. Azok közül, akiknek egészségromlását a munkavégzés okozta vagy súlyosbította körülbelül 61%-nak vannak csont-, izületi vagy izom problémái.
  • a hát, derék problémákat gyakran súlyos munkavégzéshez kapcsolódó egészségi porblémaként jelentik. Egy év alatt a magyar dolgozók körülbelül 32 %-a szenved hátfájástól, ami magasabb mint más európai országok adatai. A betegek nagy részének nincs specifikus diagnózisa.
  • a magyar dolgozók 30%-a számol be nyak- váll- és felsővégtagi izomfájdalomról.
  • Magyarországon körülbelül 67 000 embernek van reumatoid artritisze. A betegség teljes költsége évente körülbelül 170 milliárd Ft (619 millió EUR).

Egyre világosabbá válik, hogy a mozgásszervi betegségekben szenvedők nagy valószínűséggel depresszióval vagy szorongásos zavarokkal küzdenek alapbetegségükhöz kapcsolódóan. Ez befolyásolhatja a betegség súlyosságát, az egyén képességét arra, hogy megtartsa a munkáját, a munkából kimaradás időtartamának hosszát és a rehabilitáció könnyű vagy nehéz voltát.