Rheumatoid arthritis (RA)

A felnőttkori arthritisek közül a rheumatoid arthritis (RA) elsősorban a kisízületeket szimmetrikusan érintő, krónikus, gyulladásos, progresszív, destruktív kórkép.

Spondylitis ankylopoetica (SPA)

A spondylitis ankylopoetica (SPA) sacroileitisszel, spondylitisszel, esetleg a perifériás ízületek arthritisével járó, végső soron az ízületek ankylosisához, a gerinc elmerevedéséhez vezető betegség.

Arthritis psoriatica (PsA)

Az arthritis psoriatica (PsA) psoriasishoz társuló, rendszerint rheumatoid faktor vagy RF szeronegativitással kísért arthritis, mely súlyosságában hasonló a RA-hez .

Juvenilis idiopathiás arthritis (JIA)

A juvenilis idiopathiás arthritis (JIA) gyermekkorban (16 éves kor alatt) kezdődő ízületi gyulladások csoportja. Nevezéktana az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül: korábban juvenilis rheumatoid arthritisnek (JRA), majd juvenilis chronicus arthritisnek (JCA) nevezték, jelenleg pedig a JIA az elfogadott, de a két másik elnevezést is használják még. A JIA csoportba tartozik a juvenilis RA, a juvenilis spondylarthropathiák és egyes nem differenciált formák is .