Working Wonders kiállítás


A MUNKA KÉPES CSODÁI

2009-ben az EULAR (European League Against Rheumatism – Európai Reumaellenes Liga) útjára indított egy online pályázatot és galériát “KÉPzeld El” címmel, arra bátorítva a reumás megbetegedésben szenvedőket, hogy osszák meg a munkával kapcsolatos pozitív tapasztalataikat, és mellékeljenek magukról egy munkahelyükön készült fényképet is.

A beérkezett képek és történetek közül a zsűri és az online szavazók által kiválasztott tizenhat győztes pályázat alkotja a Munka Képes Csodái kiállítást, amelyet az Artritisz Világnapján az Európa Parlamentben mutattak be először.

Az EULAR 2009. Őszi Konferenciáján való megjelenését és 2010-es európai körútját követően a kiállítás 2011-ben ismét Európa-szerte megtekinthető lesz.

 

A fényképezés mentette meg az életemet
Florin (Románia)

„16 éves koromban állapították meg, hogy reumatoid artritiszem van; most 35 éves vagyok. A betegségem diagnosztizálása óta a fényképészet lassan a szenvedélyemmé vált, és most már ez a munkám. Sohasem hagytam, hogy a betegséggel járó sok fájdalom és a mozgással, helyváltoztatással kapcsolatos nehézségek meggátoljanak abban, hogy találkozzak azokkal az emberekkel, akikkel szeretnék, és abban, hogy aktív tagja legyek a helyi közösségnek itt Piatra Neamtban, Romániában. A szenvedélyemnek, a barátaimnak és a hatékony kezelésnek köszönhetően képes vagyok élvezni az életet és a munkámat. Remélem, hogy a munkámmal tanúbizonyságot tehetek a barátságról, a reményről és a szenvedélyről.”

Az örömteli munkát választani
Malena (Spanyolország)

„Hálás vagyok, hogy szklerodermában és más reumatikus betegségekben szenvedek, mert segítettek abban, hogy egy másik családra találjak, akik segítenek és támogatnak engem. Hálás vagyok, hogy tizennégy éve dolgozhatok a Spanyol Szkleroderma Szövetségnél, hogy megtanulhattam számítógépet kezelni, hogy törődhetek más beteg emberekkel, hogy rengeteg embert megismerhettem, és sok újat tanulhattam. A munkahelyemen a munkatársaim is a legmesszebbmenőkig támogatnak, és így igazán élvezetes dolgozni.”

Egészségmegőrzési nap a Treliske kórházban
Sharon (Egyesült Királyság)

„A munka fontos számomra, mert emiatt nem hagyhatom el magam. Azzal, hogy dolgozom, példát mutathatok a lányomnak és egészséges barátaim is azt mondják, hogy a példámmal inspirálom őket. Tényleg nem tudom, miért, de nagyon szeretem a munkámat. Remek főnököm van, aki megérti, hogy rugalmas munkaidőre van szükségem, és a munkaadóm is rendkívül megértő ember, olyan, aki tisztában van az artritiszes emberek gondjaival, szükségleteivel. Nagyon boldog vagyok, hogy lehetőségem volt visszamenni a munkahelyemre azután, hogy olyan sokáig betegállományban voltam az artritiszem miatt: a munka a legjobb dolog az életemben.”