Együtt élni a betegséggel


„Tornatanár vagyok, mindig hosszú ujjú pólóban kell megjelenni PsA miatt, nagyon kellemetlenül érzem magam a gyerekek előtt.”

Az arthritis psoriatica (PsA) psoriasishoz társuló, rendszerint rheumatoid faktor vagy RF szeronegativitással kísért arthritis, mely súlyosságában hasonló a RA-hez . A kórkép diagnosztikája, kezelése és a betegség nyomon követése a bőrgyógyász és a reumatológus szakorvost egyaránt érinti. Bár a psoriasis a népesség 1-2%-át érinti, ezen belül 10%-ban (0,2-40%) jelentkezik PsA. A PsA átlagos prevalenciája 0,07%. Férfiak és nők is érintettek lehetnek egyaránt, a betegség leggyakrabban 20-40 éves korban lép fel.

Ezzel a betegséggel együtt élőknek egy időben két betegséggel kell együtt éljenek, egyrészt a ha a külvilág számára is látható helyeken előforduló bőrelváltozás keseríti a hétköznapjaikat, másrészt a járulékos ízületi gyulladás okozta tartós fájdalmat kell elviselni.

A pikkelysömörben és arthritis psoriaticában szenvedő betegek munkaképessége romlik, családi és szociális szerepvállalásuk csökkenése miatt kiszolgáltatottá válnak. Az arthritis psoriatica súlyos egyéni és társadalmi terhei a kórkép kezelésének újraértékelését tették szükségessé

A weboldalra folyamatosan helyezünk olyan információkat, amelyek segítik a betegséggel történő együttélést. A megfelelő terápia hatékonyan enyhíti az ízületi- és bőrtüneteket, valamint javítja a betegek életminőségét, így az érintettek zavartalanabbul tudják élni hétköznapjaikat.