PSA


Arthritis psoriatica (AP/PsA) a pikkelysömör

Az arthritis psoriatica (AP/PsA) a pikkelysömör (psoriasis) nevű bőrbetegséghez 10‒20%-ban társult ízületi gyulladás (arthritis). Magyarországon 15‒40 ezer érintett lehet. A gerincízületek gyulladása a férfiakra, míg a kezek vagy a lábak kis ízületeié (utolsó ujjpercek) a nőkre jellemzőbb.

Immunmediált gyulladásos kórkép. A genetikailag fogékony egyéneknél (családi halmozódás) valamilyen külső tényező (fertőzés, elhízás, dohányzás, életmód, stressz, gyógyszerek, vegyszerek) válthatja ki az immunrendszer hibás működését és ezzel együtt a betegséget, illetve ezek a tényezők a tünetek rosszabbodásában is szerepet játszanak.

Az alábbi jellegzetes panaszok és tünetek esetén feltétlenül gondolnunk kell az arthritis psoriatica diagnózisára:

  • legalább három hónapja fennálló, leginkább az éjszakai-hajnali órákban jelentkező, bemozgatásra enyhülő derékfájdalom, főleg 40 éves kor előtt,
  • a kéz utolsó percein vagy az alsó végtagokon aszimmetrikusan jelentkező ízületi gyulladás,
  • az ínak, szalagok tapadási helyein (például Achilles-ín) terheléskor vagy nyomásra jelentkező fájdalom;
  • körmökön fellépő pikkelysömör,
  • a kéz- vagy a lábujjak egészében való duzzanata (kolbászujj).

Az arthritis psoriatica jellegzetesen társul egyéb, nem mozgásszervi szövődményekkel (a szív, a szívbillentyűk, a nagy erek, a bőr, a bélrendszer vagy a szem gyulladása).

A diagnózis felállítása a klinikai tüneteken, a laboratóriumi vizsgálatok és a képalkotó vizsgálatok leletein alapul. Krónikus gyulladásos betegség, időben felismerve és megfelelő kezeléssel megelőzhető az ízületek tartós károsodása.

A terápia célja a beteg teljes tünetmentessége. Fontos a környezeti tényezők befolyásolása (a fertőzések megelőzése, a stressz kerülése vagy megfelelő megküzdési stratégiák, a dohányzás és az alkoholfogyasztás abbahagyása, az egészséges, zsírszegény táplálkozás és elhízott betegnél a testsúly csökkentése).

A gyógyszeres terápia lépcsői: nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID), szteroidkészítmények, immunológiai reakciókat módosító bázisterápiás szerek (DMARD), biológiai terápia (BDMARD).