JIA


Juvenilis idiopathiás artritis (JIA)

A juvenilis idiopathiás artritis (JIA) ismeretlen eredetű fiatalkori ízületi gyulladás egy gyermekbetegség-csoport gyűjtőneve, amelybe számos, a 16. életév előtt kezdődő ízületi gyulladás tartozik. Genetikai és környezeti tényezők is szerepet játszanak kialakulásában.
Minden gyermeknél másként jelentkezhet. A betegség súlyossága is rendkívül eltérő lehet, kezdve az enyhe, rövidtávú, ízületi merevséggel és duzzanattal járó állapottól egészen a szöveti és ízületi károsodást okozó súlyos betegségig.

Figyelemfelkeltő jelek:

  • az ízületek duzzanata,
  • fájdalmas és merev ízületek, különösen ébredés után,
  • csökkent aktivitás,
  • végtagfájdalmak.

Formái: Ötnél kevesebb ízület érintett (oligoarthritis) vagy több (poliarticularis/sokízületi arthritis), lázzal, bőrkiütéssel és szervi gyulladásokkal jár (szisztémás arthritis), pikkelysömörrel társul (arthritis psoriatica), a gerinc és a csípők inainak és szalagjainak csonthoz tapadási pontjai érintettek (entezissel társult arthritis).

A betegség az egész család számára komoly kihívás, ezért fontos, hogy a családtagok támogassák, segítsék egymást.

A fizioterápia is segíthet az ízületek mozgásképességének helyreállításában, az ízületek rugalmasságának és aktivitásának megőrzésében, az izmok erősítésében, valamint a fittség és az állóképesség javításában.

A gyermek először többnyire fájdalomcsillapítókat kap, valamint olyan gyógyszereket, amelyek mérséklik a duzzanatot (nem szteroid gyulladáscsökkentők, NSAID). Ha a tünetek nem szűnnek meg, a gyermekorvos felírhat úgynevezett betegséget befolyásoló reumaellenes gyógyszereket (DMARD), mint például a metotrexát. A kezelésére alkalmazott legújabb gyógyszerek a biológiai terápiás szerek (BDMARD) –bőr alá injekcióval adva. A biológiai terápiás szerek a poliarticularis forma kezelésére használatosak.